Nederland is een waterland. We wonen in een delta, gevormd door vier grote rivieren: de Schelde, Maas, Rijn en Eems. Deze waterwegen hebben eeuwenlang ons landschap gevormd en ons voedsel en handel mogelijk gemaakt. In feite kunnen we rivieren als levensaders beschouwen. Maar hoe goed zorgen wij eigenlijk voor deze rivieren en het omringende stroomgebied?
Steeds meer mensen werken lokaal aan duurzaamheid: ze starten voedselbossen, werken aan schonere waterwegen of zetten zich in voor sterke gemeenschappen. Maar wat als we die losse initiatieven verbinden tot een groter, samenhangend verhaal?
Rivieren als levensaders
Elke rivier heeft haar eigen karakter en vertelt ons iets over de staat van het landschap. De kwaliteit van het water, de gezondheid van de bodem en de biodiversiteit laten zien waar actie nodig is. Door deze signalen serieus te nemen, kunnen we gericht werken aan regeneratie: het herstellen van onze natuurlijke systemen en het versterken van de gemeenschappen die ervan afhankelijk zijn.
Dit noemen we bioregioning – een aanpak waarbij we niet vanuit landsgrenzen, maar vanuit de natuurlijke samenhang van een gebied denken. Hoe kunnen we ons stroomgebied en de zee weer gezond en vitaal maken en versterken, zodat zowel natuur als lokale gemeenschappen daar baat bij hebben?
Van losse initiatieven naar een gezamenlijke beweging
Op verschillende plekken in Nederland is all veel gaande. Denk aan boerencoöperaties, lokale energieprojecten of regionale voedselketens. Vaak opereren deze los van elkaar, terwijl ze elkaar juist kunnen versterken.
Door een gebiedsgerichte, regionale aanpak, waarin lokale gemeenschappen de regie nemen, al dan niet in samenwerking met overheden en lokale partijen, ontstaat een duurzamer systeem. Dit betekent:
✔ Zelf bepalen waar geld en middelen naartoe gaan, zodat het ten goede komt aan de regio.
✔ Nieuwe vormen van samenwerking en eigenaarschap, zoals gebiedscoöperaties en commons.
✔ En wellicht op korte termijn een lokale munt of waardesysteem, zodat geld in de gemeenschap blijft en lokale bedrijvigheid versterkt.
Dit soort systemen groeien ‘van onderop’ en maken gebieden en gemeenschappen veerkrachtiger en zelfredzamer.
Wat kun jij doen?
Het versterken van ons stroomgebied begint bij bewustwording en actie. Dit kan door:
🌱 Lokaal betrokken te raken bij initiatieven die bijdragen aan een gezonde rivier, het gebied eromheen en een veerkrachtige gemeenschap.
📍 De verhalen van het landschap te ontdekken, via geschiedenis, geologie en kaarten die laten zien hoe alles samenhangt.
💡 Regionale samenwerking te stimuleren, door verbindingen te leggen tussen bestaande initiatieven.
Samen kunnen we bouwen aan een gezonde toekomst voor onze wateren, ons landschap en onze gemeenschappen. Want als wij voor de rivier zorgen, zorgt de rivier voor ons, kortom de rivieren als levensader.
Meer lezen
Vlog: Wat is de Proeftuin voor Transitieversnelling?
Vlog: Wat is de Proeftuin voor Transitieversnelling? 🚀🌱 Vlog: Wat is de Proeftuin voor transitieversnelling? Welkom bij deze eerste vlog over de Proeftuin voor Transitieversnelling! Mijn naam is Sandra Barth en ik ben betrokken bij de Proeftuin omdat ik geloof dat we...
In de stroom: verbinden met land en water
In de stroom: verbinden met land en water. Op 9 april is het event rond bioregionale regeneratie van de Proeftuin voor Transtieiversnelling.
De Proeftuin als lerend ecosysteem: bouwen aan collectieve intelligentie
In een wereld die voortdurend verandert, is leren geen lineair proces meer. Nieuwe oplossingen ontstaan niet in isolatie, maar in samenwerking met anderen. Dit is precies waarom de Proeftuin als lerend ecosysteem is opgezet: een plek waar pioniers, vernieuwers en...