Proeftuin voor transitieversnelling
Wie we zijn en waarom we hier zijn
Van een beweging naar een proeftuin voor verandering
In het voorjaar van 2023 ontstond de WWW-beweging (Welzijn, Welvaart en Welbevinden), toen Kees Klomp een whatsappgroep van een paar honderd pioniers, voorlevers, inspirators en dwarsdenkers in het leven riep. Het was een roep tot actie om als pioniers en voorlevers de krachten te bundelen en samen het verschil te maken. Vanaf dat moment begon een co-creatief proces, waarin events werden georganiseerd, in de whatsappgroep kennis werd gedeeld en tenslotte een kernzwerm ontstond die de behoefte van de ‘leden’ polste en in kaart bracht. Niet alleen de behoefte, maar ook wat er al is, heeft onder meer geleid tot de Proeftuin voor Transitieversnelling. Gedreven door de wetenschap dat als we de losse initiatieven verbinden, we nóg meer verschil kunnen maken. Pioniers uit verschillende regio’s kwamen samen, niet om enkel te praten over verandering, maar om concreet samen te werken aan regeneratieve initiatieven en verbinding.
De Proeftuin voor Transitieversnelling is een plek waar nieuwe vormen van samenwerking, eigenaarschap en gebiedsgericht werken worden getest en ontwikkeld. Hier staan het stroomgebied, de bodem en de gemeenschappen centraal als leidraad voor een duurzame toekomst. Deze proeftuin verbindt ecologisch herstel met sociale en economische vernieuwing, waarbij niet alleen het landschap wordt hersteld, maar ook gemeenschappen sterker worden en nieuwe economische modellen kunnen ontstaan. Zo leggen we de basis voor bioregionale regeneratie: een manier van werken die voorbij landsgrenzen gaat en verankerd is in de realiteit van het gebied zelf.
De toekomst van transitie ligt in de regio’s. En die begint hier. En iedereen is hiervoor nodig en kan hieraan bijdragen.
Een toekomst waarin mens, natuur en economie elkaar versterken
Wij leven in een tijd van grote veranderingen. Klimaatverandering, verlies van biodiversiteit en sociaal-economische ongelijkheid dwingen ons om na te denken over hoe we leven, werken en samenwerken in onze regio’s. Maar in plaats van enkel te reageren op crises, kiezen wij voor een aanpak die herstellend en toekomstgericht is.
Wij geloven dat veerkrachtige gemeenschappen, diepe verbondenheid met het landschap en een regeneratieve economie de sleutel zijn tot een bloeiende toekomst. Door samen te werken met de natuur en de mensen in onze regio, bouwen we aan een veerkrachtige toekomst. Onze aanpak is geworteld in samenwerking, innovatie en concrete actie.

Onze Missie: Het stroomgebied als levend systeem herstellen
Rivieren, bodems en ecosystemen vormen de levensaders van onze wereld. Toch zijn veel van deze natuurlijke systemen uitgeput door decennia van intensief gebruik en fragmentatie. Wij zetten ons in voor het herstellen van stroomgebieden als complete levende systemen, waarin natuur en mens samenkomen.
Daarom werken wij aan:
- Ecologisch herstel – Water, bodem en biodiversiteit zijn leidend in onze aanpak.
- Gemeenschappen versterken – Een veerkrachtige toekomst begint bij mensen die zich thuis voelen in hun regio en verantwoordelijkheid nemen.
- Nieuwe economische modellen – Lokale economieën die regeneratief zijn en bijdragen aan de gezondheid van het gebied en de gemeentschap.
- Verbinden van initiatieven – Door samenhang te creëren tussen bestaande projecten versnellen we verandering.
We werken actief aan een samenleving die actief haar omgeving herstelt en versterkt, voor nu en toekomstige generaties.
Onze Visie: Een regeneratieve toekomst van binnenuit
Verandering gebeurt lokaal – in het landschap, in gemeenschappen, in het dagelijkse leven. Wij zien een toekomst waarin regio’s zelfvoorzienend en regeneratief zijn.
- Water, bodem en biodiversiteit als basis – De staat van onze rivieren en ecosystemen laat zien waar actie nodig is.
- De gemeenschap als drijvende kracht – Mensen die in een gebied wonen, zijn de sleutel tot regeneratie.
- Nieuwe vormen van eigenaarschap en governance – Waarde die in het gebied blijft en ten goede komt aan de gemeenschap.
Door de focus te verleggen van kortetermijnwinst naar langdurige regeneratie van landschappen en samenlevingen, bouwen we aan een economie die niet alleen circulair is, maar ook helend.
We werken bioregionaal – niet vanuit landsgrenzen, maar vanuit natuurlijke ecosystemen. Onze aanpak richt zich op het verbinden van gemeenschappen met het stroomgebied waarin zij wonen, van bron tot zee.

Wat we doen
Leren als een levend ecosysteem
In de Proeftuin staat gezamenlijk leren en samenwerken centraal, niet als een vastomlijnd curriculum, maar als een organisch proces waarin praktijk en theorie voortdurend in wisselwerking staan. Niemand weet precies hoe we komen tot een balans tussen mens en natuur, dit kan alleen door aan de slag gaan en (van elkaar) te leren, bij te stellen en weer door te gaan. Met vallen en opstaan. Het is continu afstemmen op de gesteldheid van de natuur (biodiversiteit, kwaliteit van de rivieren, etc.) en de mensen in de regio: wat gebeurt daar? Het is een vaardigheid die we met zijn allen nog sterk moeten ontwikkelen. We leren te werken en leven als onderdeel van een levend ecosysteem. In de Proeftuin werken pioniers, onderzoekers, gemeenschappen en beleidsmakers samen aan experimenteren, inzichten delen en elkaar versterken.
Ons klaverbladmodel vormt de kern van dit leerproces. We verbinden ervaringen uit de praktijk, wetenschappelijke kennis, en emergente leerprocessen om zowel individuele als collectieve ontwikkeling te stimuleren. Dit betekent:
- Leren door te doen – pioniers en studenten werken samen in de praktijk aan regeneratieve initiatieven.
- Kennis als commons – inzichten worden gedeeld in een open infrastructuur, zodat iedereen ervan kan profiteren.
- Intervisie en reflectie – door regelmatige bijeenkomsten (o.a. events en regionetwerk), en meetups versterken we het leervermogen van de gemeenschap.
- Ervaringsdeskundigheid versterken – pioniers krijgen trainingen van de dragers van nieuwe kennis en methodes.
Door deze aanpak creëren we een dynamisch leerlandschap waarin pioniers van elkaar leren, regio’s hun kennis uitwisselen, en wetenschap en praktijk elkaar versterken. Zo versnellen we niet alleen de transitie, maar bouwen we ook aan een veerkrachtige en toekomstbestendige kennisinfrastructuur. Lees meer over onze aanpak in de blog ‘Het Klaverblad van de Proeftuin: hoe leren en doen samenkomen‘.
De toekomst vraagt om collectief leren en bioregionaal samenwerken. In de Proeftuin zetten we die stap.
De kernzwerm van de
Proeftuin voor Transitieversnelling

Lilian Mansvelder
lilian
@proefdetransitie.nl

Elly Rijnierse
elly@proefdetransitie.nl

Bram de Vries
bram@proefdetransitie.nl

Michael Dawkins
michael
@proefdetransitie.nl

Remi-Armand Collaris
remi-armand
@proefdetransitie.nl

Anouk Bolsenbroek
anouk
@proefdetransitie.nl

Sandra Barth
sandra
@proefdetransitie.nl

Sandra Mastboom
sandram
@proefdetransitie.nl

Toine Fennis
toine
@proefdetransitie.nl

Floris Koot
floris @proefdetransitie.nl

Annelieke Verkerk
Adviseur

Nynke Visser
Adviseur

Evert-Jan van Hasselt
Adviseur
Blog
Vlog: Wat is de Proeftuin voor Transitieversnelling?
Vlog: Wat is de Proeftuin voor Transitieversnelling? 🚀🌱 Vlog: Wat is de Proeftuin voor transitieversnelling? Welkom bij deze eerste vlog over de Proeftuin voor Transitieversnelling! Mijn naam is...
In de stroom: verbinden met land en water
In de stroom: verbinden met land en water. Op 9 april is het event rond bioregionale regeneratie van de Proeftuin voor Transtieiversnelling.
De Proeftuin als lerend ecosysteem: bouwen aan collectieve intelligentie
In een wereld die voortdurend verandert, is leren geen lineair proces meer. Nieuwe oplossingen ontstaan niet in isolatie, maar in samenwerking met anderen. Dit is precies waarom de Proeftuin als...
De komende events
Voorleversevent ‘In de stroom’ – bioregionale regeneratie
9 april 2025 – Eemlandhoeve, Bunschoten
Wij, als voorlevers, werken dagelijks aan zelfvoorzienende gemeenschappen, voedselbossen en circulaire initiatieven in onze eigen buurten, regio’s en gebieden. De afgelopen twee jaar is de community van de beweging Welvaart, Welzijn en Welbevinden actief verbonden met elkaar, hebben we het proces van actieve hoop doorgemaakt en zijn er krachtige verbindingen ontstaan. De volgende stap is om onze inspanningen te verbinden aan een nog grotere krachtbron – het landschap en de rivier die ons al eeuwenlang dragen? Bekende sprekers, Dennis Kerkhoven, Damaris Matthijsen en Annelieke Verkerk nemen ons mee in bioregionale regeneratie.