Aan het begin van 2025 kan ik een bericht van hoop met jullie delen. Ja, hoop – want te midden van alle uitdagingen die we zien, van lokaal tot internationaal, ontwaakt er iets krachtigs in de gemeenschappen van Nederland.
Tegenstellingen: conflict én de kracht van het lokale
We leven in een tijd van grote tegenstellingen. Internationale conflicten verscheuren gemeenschappen, het vertrouwen in onze democratische instituties staat onder druk en de klimaatcrisis werpt een schaduw over onze toekomst. Het is begrijpelijk dat velen zich machteloos voelen tegenover deze grote vraagstukken. Maar juist nu ontdekken we opnieuw de kracht van het lokale, van wat we samen kunnen bereiken in onze directe omgeving. We herontdekken dat gemeenschappelijk beheer van middelen en ruimte – de commons – een krachtige manier is om als gemeenschappen de regie te nemen over ons gebied, samen met de overheid, bedrijfsleven, onderwijs en NGO’s.

Van voedsel tot wonen
Kijk om je heen. In heel Nederland ontstaan (en bestaan) initiatieven waar bewoners het heft in eigen hand nemen. Buurttuinen waar mensen samen voedsel verbouwen en elkaar ontmoeten. Energiecoöperaties die hun eigen duurzame stroom opwekken. Woonprojecten waar jong en oud voor elkaar zorgen. Bedrijven zonder aandeelhouders of zelfs zonder eigenaar. Dit zijn geen utopische dromen – dit gebeurt nu al, hier in onze wijken en dorpen.
Verbinding
Deze initiatieven, ook wel commons genoemd, zijn meer dan alleen praktische oplossingen. Ze zijn een medicijn voor het wantrouwen en de polarisatie in onze samenleving. Want als mensen samenwerken aan concrete doelen in hun buurt, ontstaat er verbinding. Dan blijken de verschillen die politici uitvergroten opeens veel minder belangrijk dan wat we gemeenschappelijk hebben. We willen immers allemaal een leefbare wereld voor onze kinderen, dat is wat ons samenbindt.
Ook voor de klimaatcrisis bieden commons een deel van de oplossing. Want lokale gemeenschappen die zelf hun hulpbronnen beheren, gaan daar meestal zorgvuldiger mee om dan grote, anonieme organisaties. We denken na over de lange termijn, over de wereld die we doorgeven aan onze kinderen.
Oproep
Daarom doe ik vandaag een oproep aan jou. Laten we in het komende jaar onze krachten bundelen om de commons in onze regio’s te versterken. Dit vraagt om:
- het ondersteunen van bestaande commons-initiatieven. Ze zijn er en hebben vaak wat hulp nodig om te groeien.
- het delen van kennis en ervaring. Elk succesvol initiatief kan als voorbeeld dienen voor anderen. We hoeven het wiel niet steeds opnieuw uit te vinden.
- het creëren van nieuwe en versterken van bestaande samenwerkingsverbanden tussen bewoners, organisaties en overheid. Commons gedijen het beste als er breed draagvlak is.
De kracht van het lokale als medicijn
In de Proeftuin voor Transitieversnelling werken we en leren we samen. Sluit je ook aan bij het regionetwerk en hoor hoe andere pioniers en voorlevers in hun regio bouwen, struikelen en weer opstaan.
Samen vanuit verbinding met het stroomgebied Nederland
De uitdagingen van onze tijd vragen om een nieuwe aanpak. Niet top-down, niet ieder voor zich, maar samen, vanuit onze verbinding met onze gebieden. Door de regio’s gemeenschappelijk te ontwikkelen en te beheren, bouwen we aan veerkrachtige buurten, wijken en regio’s die klaar zijn voor de toekomst. Laten we niet wachten tot anderen de problemen voor ons oplossen. De kracht om verandering te brengen ligt in onze eigen handen, in onze eigen buurten, in onze bereidheid om samen te werken aan een regeneratieve en inclusieve samenleving!
Meer lezen
Vlog: Wat is de Proeftuin voor Transitieversnelling?
Vlog: Wat is de Proeftuin voor Transitieversnelling? 🚀🌱 Vlog: Wat is de Proeftuin voor transitieversnelling? Welkom bij deze eerste vlog over de Proeftuin voor Transitieversnelling! Mijn naam is Sandra Barth en ik ben betrokken bij de Proeftuin omdat ik geloof dat we...
In de stroom: verbinden met land en water
In de stroom: verbinden met land en water. Op 9 april is het event rond bioregionale regeneratie van de Proeftuin voor Transtieiversnelling.
De Proeftuin als lerend ecosysteem: bouwen aan collectieve intelligentie
In een wereld die voortdurend verandert, is leren geen lineair proces meer. Nieuwe oplossingen ontstaan niet in isolatie, maar in samenwerking met anderen. Dit is precies waarom de Proeftuin als lerend ecosysteem is opgezet: een plek waar pioniers, vernieuwers en...
Rivieren als levensaders: op weg naar een veerkrachtige toekomst
Nederland is een waterland. We wonen in een delta, gevormd door vier grote rivieren: de Schelde, Maas, Rijn en Eems. Deze waterwegen hebben eeuwenlang ons landschap gevormd en ons voedsel en handel mogelijk gemaakt. In feite kunnen we rivieren als levensaders...
Ruimte voor groei en vernieuwing
In een tijd waarin alles lijkt te versnellen, er veel onduidelijk is en soms overweldigend kan voelen, waarin je kompas niet meer duidelijk wijst – én waarin je voelt dat ‘business as usual’ niet meer werkt – nodig ik je uit om juist te vertragen. Want eenmaal bewust...